Lee Jun Ki Romania

Muzica şi dansul

Go down

Muzica şi dansul

Post by flory_junki :) on Sun Nov 28, 2010 10:47 pm

MUZICA

Muzica coreeana se bazeaza pe budiste si nativ convingerile shamanistice. Budiste si dansul shamanistic, si shamanistic tambur de muzica, sunt existente,ca este o melodica, muzica dance numit sinawi. Muzica traditionala Coreeana pot fi impartite in cel putin patru tipuri: curtenitor, aristocratice, stiintifice, religioase.

Korean Folk music

Deoarece cantecele populare din diferite domenii sunt clasificate in conformitate cu cantece populare Dongbu, stilurile lor devocali si moduri de transport sunt limitate.Prin urmare, în prezent, cercetatorii inceaca sa clasifica cantece populare Dongbu noi bazate pediferite caracteristici muzicale. Acestepiese sunt in principal de simplu si luminos. Cantecele populare Namdo sunt cele ale Provinciei Jeolla si o parte a Provinciei Chungcheong . In timp ce cantece populare din alte regiuni sunt in mare parte muzical simplu, cantece populare din regiune Namdo, în cazul în care
celebrul pansori gen muzical si Sanjo au fost create, sunt bogate si dramatice . Unele cantece populare Namdo sunt folosite in pansori sau dezvoltate de cantaretii profesionisti si sunt incluse ca parte a repertoriile lor. Cantece populare Jeju sunt cantate pe Insula Jeju. Ele sunt mai abundente in numar decat orice alte cantece populare regionale, precum si aproximativ 1600 de melodii sunt transmise astazi.Cantece populare Jeju sunt caracterizate prin liniile lor simple si unic melodice si texte bogate.

In afara de instrumentele folosite, muzica traditional coreeana este caracterizata de improvizatie si lipsa de pauze intre miscari. Un spectacol pansori pote dura de peste opt ore in care o cantareata realizeaza o pesormanta singura continuu.

Muzica taditionala coreeana incepe cu cel mai lent sunet si apoi accelereaza ca performanta continua.

Instanta de muzica coeeana,numita jeongak, este strans legata de clasa cu educatie superioara, si are un accent puternic intelectual. Jeongak este jucat intr-un ritm foarte lent, cu batai unice timp de cate trei secunde. Tonul Jeongak este moale si linistit, deoarece instrumentele traditionale sunt realizate din materiale non-metalice. Instrumente cu coarde au siruri de caractere, confectionate din matase, mai degraba decat sarma. Aproape toate instrumentele eoliene sunt fabricate din bambus.


Pungmul este muzica din Coreea populara si este plina de expresii si emotii. Acest tip de muzica traditionala este strans legata de viata oamenilor. Ca si in cazul Jeongak, improvizatia este comuna in Minsogak.

Sanjo este jucat fara o pauza in tempo mai rapid. Creste tempo-urile din fiecare miscare, stilul general al Sanjo este marcat de slide-urile in miscari lente si complexitatea ritmica in miscarile mai repezi. Sanjo este în întregime instrumental. Instrumentele includ changgo tambur stabilit împotriva unui instrument de melodica, cum ar figayageum sau ajaeng. Practicieni celebre, cum ar fi Kim Chukpa, Yi Saenggang si Hwang Byungki.

Instrumentele coreene traditionale pot fi impartite in vant, sfori, si tipuri de
percutie. Instrumente de suflat includ Piri (oboi cilindrice), taepyeongso (metal-Bell shawm), daegeumsaenghwang (muzicuta) si Ungaria (ocarina). Instrumente cu coarde traditionale includ zithers, cum ar fi gayageum, geomungo, si ajaeng, precum si haegeum, doua coarde ca la vioara.

Un mare numar de instrumente de percutie traditionale sunt utilizate, inclusiv kkwaenggwari (mana Gong), Jing (suspendate Gong), buk (baril tambur), janggu (clepsidră tambur), Bak (limba de clopot), si pyeonjong (Bell Chimes sau piatra Chimes), precum si OE (nori in forma de tigru), precum si Chuk (caseta din lemn).

MUZICA SI DANSUL

Muzica coreana traditionala e numita gugak. Are un ritm mai alert ca muzica chineza sau japoneza, cu doi biti pe masura.

Gugak e impartita in jeongak si minsogak.Jeongak (muzaca clasei superioare) are o melodie lenta,solemna si complicata.Minsoag (muzica folk) e o muzica a fermierilor,cu un singur cantaret,alerta.

Dansul de la curte are un ritm gratios si miscari lente in timp ce folk-ul reflecta excitarea,romantismul,libertatea si emotiile spontane ale participantilor.Dansatorii traditionali isi concentreaza energia in miscari ale bratelor si umerilor.Isi accentueaza miscarile naturale care exprima un fenomen natural ,ca de exemplu in Chunaengjeon ( Dansul Primaverii) si Hakchum ( sau Hangmu,Crane). Folk-ul include dansul fermierilor,dansul cu masti dramatic, sau dansul calugarilor

DANCE

Curtea de dans

Instanta de dansuri coreene se numeste "jeongjae" (정재), care initial se referea la "afisarea tuturor talentul", nu numai de dans ci si alte arte ale spectacolului, cum ar fi jultagi (mersul pe jos 줄타기 Tightrope), Gong deonjigi (공 던지기), si mokmatagi (목마 타기), dar numai treptat. Termenul a fost folosit înca din perioada timpurie a dinastiei Joseon.

Jeongjae au fost utilizate pentru familia regala, functionarii instantei, si trimisii din strainatate sau pentru ocazii festive sponsorizate de stat. Jeongjae este impartit în
doua categorii, "Dangak jeongjae" (당악 정재) si "Hyangak jeongjae" (향악 정재). Jeongjae Dangak sunt dansuri derivate din dansuri Curtea de Tang China în timpul dinastiei Goryeo, în timp ce alte formate de dansuri instantei mai noi originea în
Coreea.

Hyangak
jeongjae

* Ahbakmu (아박무), Ivory clappers dans
* Bakjeopmu (박접무), care da din aripi de fluture aripi de dans
* Bonglaeui (봉래 의), dans Phoenix
* Cheoyongmu (처용무), dans de Cheoyong,
fiul Dragon King's, care este cea mai veche jeongjae [perioada Silla]
* Chunaengjeon (춘앵전) dans de nightingaler primavara
* Gainjeonmokdan (가인 전 목단), dans ilustrand femei frumoase cules de bujori
* Geommu (검무),dans de sabie
O Jinju geomu
* Hakyeon hwadaemu (학연화대무),
macara si dans de lotus piedestal
* Goguryeomu (고구려무), Goguryeo dans
* Muaemu (무애무)
* Musanhyang (무산향), aroma de dans de munte
* Mugo (무고), tambur de dans
O Gyobang mugo (교방 무고)
* Sajamu (사자무), dans de leu
* Seonyurak (선유락), plimbare cu barca Dance Party

Dangak jeongjae

* Monggeumcheok (몽금척), visul de [dans] conducator de aur

* Pogurak (포구락) cu bile joc de dans

* Heonseondo (헌선도), oferind piersici [dans]

Dans popular

Taepyeongmu, dans pentru pace mare

Nongak, agricultorii

* Seungmu (승무), dans calugar
* Seungjeonmu (승전무), literalmente dans victorie
* Salpuri (살풀이), literalmente spiritul-curatare
* Hallyangmu (한량무), dans de om risipitor din clasa yangban
* Ipchum (입춤), de asemenea, numit "ipmu" sau "gibonchum", literalmente baza de dans
* Taepyeongmu (태평무), dansla dorinta de pace mare
* Sullae Ganggang (강강술래),Maidens "cercul de dans"
* Nongak (농악), agricultorilor de performanta
* Talchum (탈춤), dans masca
* Miyalhalmi chum (미얄할미춤), dans babei
* Chum Palmeokjung (팔먹중),dans din cele opt calugari nedemn
* Hakchum Dongrae (동래 학춤), dans de macara efectuate în Dongrae, Busan
* Buponorichum (부포놀리춤), dans pene mot
* Sogochum Chaesang (채상 소고춤), Dans TAMBOUR
* Deotbaegichum (덧배기춤), dans tractiune
* Gaksichum (각시춤), dans de fata

Dans ritual

Dansul ritual în Coreea desemneaza ceremonii rituale confucianiste, dans budiste si samaniste.

* Ilmu (일무), literalmente linie de dans
* Jakbeop (작법)
O Beopgochum (법고춤), Dharma tambur de dans
O Nabichum (나비춤), literalmente Butterfly
Dance
O Barachum
(바라춤), dans Bara (바라, chimvale),
* Musokchum, sau mumu
(무속춤, sau 무무), dans de mudang (무당, saman),

Buchaechum, dans ventilator

Noul dans traditional

* Buchaechum (부채춤), dans ventilator creat de Kim Baek-bong (김백봉), precum si prezentate pentru prima data în public, în 1954
* Hwagwanmu (화관무), dans florale Coronet
* Jangguchum (장구춤), dans cu janggu, în forma de clepsidra-tambur
* Samgomu Ogomu (삼고무 오고무), un tambur de dans
* Marele Drum Ensemble (북의 대합주), un tambur dans compus din GUK Su-ho (국수호), în 1981. Instrumentele cuprind toate tobe coreene.

Erau mijloace prin care oamenii multumeau zeilor, iar aceste traditii au continuat si in perioada Celor Trei Regate, apoi a avut loc o diversificare a genurilor muzicale. De aceea existau, in perioada Goryeo, trei tipuri de muzica – Dangak, Hyangak sau muzica populara si Aak sau muzica de la curte. Cateva dintre cantecele Goryeo au fost mostenite si de dinastia Joseon si mai sunt utilizate in cadrul diverselor ceremonii si astazi.
In ceea ce priveste dansul stravechi, acesta a fost adaptat dupa dansurile religioase si de curte al chinezilor.
Apoi, dansurile populare, inclusiv dansurile fermierilor, dansurile shamanilor si ale calugarilor au devenit cunoscute in timpul erei Joseon, impreuna cu dansul mastii sau Sandaenori si dansul papusii.
SURSA: [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
flory_junki :)
Forum Fondator/ Administrator
Forum Fondator/ Administrator

Mesaje : 998
Data de inscriere : 2010-11-26
Varsta : 30
Localizare : Timisoara

View user profile http://leejunkiromania.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum