Lee Jun Ki Romania

Despre Coreea

Go down

Despre Coreea

Post by flory_junki :) on Sun Nov 28, 2010 10:40 pm

Coreea este o zonă geografică, o civilizaţie şi un fost stat situat în Peninsula Coreei, în estul Asiei. Acum peninsula este împărţită în Coreea de Nord şi Coreea de Sud şi se învecinează cu China la nord-vest, cu Rusia la nord-est şi cu Japonia spre sud-est, dincolo de Strâmtoarea Coreei.
Coreea a fost unită până în 1948; în momentul de faţă este împărţită în Coreea de Sud şi Coreea de Nord. Coreea de Sud, official Republica Coreea, este o ţară capitalistă şi democrată, membră a ONU, WTO, OECD şi G-20 (ţări dezvoltate). Coreea de Nord, oficial Republica Populară Democrată Coreea, este o ţară comunistă, fondata de Kim Il-sung.
Dovezi arheologice şi lingvistice sugerează că originile coreenilor au fost în limba altaică, limba migratorilor din centul şi sudul Siberiei,[1] care au populat Coreea antic in valuri succesive din Neolitic pana in Epoca Bronzului. Adoptarea sistemului de scriere chinezesc ("Hanja" în coreeană) in secolul II î.Hr,[2][3] şi Budismul în secolul IV d.Hr, au avut efecte profunde în Cele trei regate ale Coreei.

Istorie

Una dintre cele mai vechi civilizaţii ale lumii, Coreea a apărut odată cu întemeierea regatului Gojoseon, în anul 2333 Î.Hr., conform legendei lui Dangun. În secolul al IV-lea, adoptarea budismului şi răspândirea scrierii chineze au avut un efect profund asupra societăţii din această zonă.
După unificarea celor trei regate coreene în 676, Coreea a avut o singură conducere şi şi-a menţinut independenţa politică şi culturală, în ciuda invaziilor mongole din secolul al XIII-lea şi a invaziilor japoneze din secolul al XVI-lea. În secolul al XV-lea, în timpul domniei regelui Sejong cel Mare, a fost creat alfabetul corean hangul.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, Japonia a forţat Coreea să iasă din sfera de influenţă a Chinei, intrând în sfera sa de influenţă. În urma războaielor cu China şi Rusia, Japonia a câştigat controlul asupra Coreei, iar în 1910 Coreea a fost anexată Japoniei. În 1919 rezistenţa coreană împotriva ocupaţiei japoneze brutale s-a manifestat prin mişcarea populară "1 Martie", numită şi Mişcarea Samil. Forţele de poliţie şi armata japoneză au înăbuşit cu forţa mişcarea, în jur de 7000 de oameni fiind ucişi.
În 1945, în urma înfrângerii Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, armatele Uniunii Sovietice şi ale Statelor Unite au ocupat jumătatea de nord, respectiv cea de sud a peninsulei. Cei doi inamici în Războiul Rece au sprijinit formarea unor guverne care agreau propriile ideologii, ajungându-se la împărţirea actuală a Coreei în două state: Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

avatar
flory_junki :)
Forum Fondator/ Administrator
Forum Fondator/ Administrator

Mesaje : 998
Data de inscriere : 2010-11-26
Varsta : 30
Localizare : Timisoara

View user profile http://leejunkiromania.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Despre Coreea

Post by CrisTinA on Wed May 18, 2011 5:38 pm

interesant :D
avatar
CrisTinA
Membru
Membru

Mesaje : 4
Data de inscriere : 2011-05-18
Varsta : 24
Localizare : iasi

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum